Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smějeme se kvůli endorfinům?

Jedno z čistě lidských konání je smích. Většinou se smějeme v situacích, kdy něco není úplně v pořádku – někdo někam padá, prožívá nebezpečí, náhle se ocitne v nečekané situaci …

 

     Smích tedy doprovází chvíle, kdy si nejsme jisti, zda je nám či někomu ubližováno a jak to dopadne. Nebo se rozesmějeme, když nás něco překvapí a my se lekneme. Jindy chceme někomu tak trochu ublížit, ale ne zas až příliš, a tak mu provedeme tzv. kanadský žertík. Trvalá oblíbenost grotesek stojí na neštěstí druhých, které ale nakonec dobře dopadne. Veselé taškařice, jako např. masopustní reje, jsou provázeny strašidelnými maskami. Zkrátka v situacích, které označujeme jako ambivalentní, tj. které působí pozitivním i negativním signálem najednou, řešíme vnitřní neklid a napětí smíchem.

     Lidé často směšují smích s usmíváním. Pomineme-li ironický úsměv, který má pak přenesený, metakomunikační, význam, je úsměv vždy spojen s dobrou náladou, s kladnými pocity, s pozitivní signalizací. Usmíváme se na malé dítě, usmíváme se na pozdrav, usmíváme se na ty, kteří se nám líbí a kteří v nás vzbuzují důvěru. Přestože mnohé mimické svaly se zapojují obdobně při úsměvu a smíchu, je tu ještě jeden rozdíl – zvukový doprovod. Úsměv se odehrává potichu, smích může být až „hurónský“. Podstata rozdílu spočívá v motivaci, která nás vede buď k usmívání nebo k smíchu. A to lze zřejmě vysvětlit evolučně a pomocí hormonů zvaných endorfiny.

     Endorfiny jsou látky, působící jako opiáty, které jsou uvolňovány např. při tělesné námaze (a mohou nás tak chránit před bolestí) nebo při jídle (vyvolávají tak příjemný pocit a tím signalizují, že už by to stačilo) nebo při dotycích od blízkých (upevňuje se tak kladný vzájemný vztah) včetně líbání (prohlubuje se tak vzájemný partnerský vztah) apod. Endorfiny uvolňované při vzájemném čištění srsti jsou zvláště důležité u primátů. Drbání a probírání srsti (tzv. grooming) je přitom pro šimpanze a další naše příbuzné klíčovou sociální záležitostí. Pomocí něho jsou řešeny konflikty, vytvářeny koaliční vztahy, upevňována podřízenost a nadřazenost ve skupině. Čím je více jedinců ve skupině a čím více je společenských událostí nebo souvislostí, tím více a intenzivněji je třeba se navzájem drbat a uvolňovat endorfiny.

     U člověka však nastalo něco, s čím matka příroda původně nepočítala – náš život a lidská společenství se staly tak složitými, že bychom se museli udrbat. Jedna z hypotéz o vzniku řeči (od Robina Dunbara) předpokládá to, že náš exkluzivní způsob dorozumívání plnil z počátku právě funkci nahrazování groomingu, tedy funkci sociální. Teprve pak se k tomu přidaly i jiné významy (sdělujeme si své pocity, vysvětlujeme, jak se co má dělat, ovlivňujeme život druhých). Další evoluční psychologové se domnívají, že řeč však neposkytovala prožitek uspokojení a radosti ve stejné míře, jako drbání, protože tu chyběly ony „zázračné“ endorfiny.

     Smích je vcelku spojen s výraznými dechovými a až pohybovými aktivitami. To je zřejmě to, co nám umožňuje navodit si dobrý pocit uvolněním endorfinů (a skutečně při smíchu je vyplavujeme, aby se dostaly do mozku). Napětí z nejisté situace zmizí, zasmáli jsme se a je nám dobře. Ale význam smíchu jde ještě dále: společné zasmání posiluje vzájemnou solidaritu a prožívání sounáležitosti. Abychom se mohli společně smát, vyprávíme se dokola u ohně příběhy, kdy se někomu nepodařilo chytit klokana, nebo ve společnosti vtipy o hloupých jednou policistech, jindy politicích nebo blondýnkách. Někdy se až křečovitě nutíme do vyprávění směšných situací, abychom mohli při smíchu zažít sounáležitost. Vypravěči veselých historek a vtipů jsou oblíbení všude na světě a na všech společenských událostech. I na pohřbech se dá vesele vzpomínat na nebožtíka, abychom smutek odlehčili trochou endorfinů.

 

Autor: Vladimír Blažek | pondělí 6.6.2011 18:19 | karma článku: 11,23 | přečteno: 1517x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.