Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K čemu nám je minulost a budoucnost?

Doba, ve které žijeme, nás pochopitelně zajímá především. Přesto se občas ohlížíme přes rameno nebo zvedneme pohled do dálky před námi.

Tam i naopak

 

    Snažíme-li se porozumět současnosti a popsat ji, můžeme se pokusit sledovat vše možné, ale na druhou stranu se bude jednat jen o část všeho toho, co je možné poznat a prozkoumat. Máme omezený výběr z technických důvodů, protože můžeme zaznamenat v dané chvíli jen ohraničenou část vztahů, vlivů, dějů. Máme ale možnost více méně postihnout kterýkoliv z nich. Také jsme omezeni představivostí, která závisí na zkušenostech a dosavadním poznání.

    Studujeme-li něco, co už se dávno stalo, máme většinou jen zbytek informací – zkamenělý otisk těla vyhynulého tvora, zbytek kostry v hrobě, několik nádob a nástrojů nebo hliněnou destičku s částí záznamu o uskutečněném obchodě. Máme k dispozici jen zlomek, jen odraz minulých událostí.

Chceme-li studovat, co bude, tak máme možnost prozkoumat východiska, ale přímo, co z nich vyplyne, nezjistíme. Můžeme kvalifikovaně usuzovat, ale čím dál do budoucnosti chceme dohlédnout, tím více hádáme jako z křišťálové koule.

    Minulost jsme nuceni složitě rekonstruovat, čímž se jen mlhavě přibližujeme k odhalení zmizelé skutečnosti. Zaplať pánbůh za to paleontologii, archeologii, antropologii a historii. Budoucnost vlastně také jakoby rekonstruujeme. V obou případem vycházíme z logiky a deduktivního myšlení, můžeme si pomáhat srovnáním s tím, co víme, že bylo, nebo co se událo, když proběhlo něco jiného. Můžeme si však „hrát“ a pomocí teorie her modelovat, co se mohlo stát či co se může stát (o tomto hraní si bych rád přiblížil pár myšlenek někdy později, stojí to za to). Ačkoliv výsledek pátrání po minulosti nás nikdy neuspokojí a odhad budoucnosti se nakonec ukáže jako nepřesný, po poznání minulosti i budoucnosti velmi toužíme, jejich odhalení potřebujeme. Zkušenost i predikce nám totiž umožňují se rozhodovat. Minulá a budoucí dimenze je nám lidem vlastní. Minulost nám nabízí obraz světa, dává nám jistotu, zakořeňuje nás. Budoucnost tomu všemu dává smysl. Proto mnozí rádi čteme historické romány a chodíme na turistické výlety po památkách, proto mnozí z nás mají rádi sci-fi literaturu a filmy.

    Bez minulosti a budoucnosti nedokážeme žít. Je pravda, že kulturní rozdílnost v tom, jak dalece je pro nás ten či onen směr na časové ose, důležitý, je převeliká. Někdy převládá vnímání času na úrovni několika sklizní obilí, jindy se pohybuje naše paměť v horizontu událostí jedné generace, jindy se zajímáme o svůj původ před milióny let či budoucnost za několik desetiletí až staletí.

 

    Nakonec možná není až tak důležité, jak dalece přesně svoji minulost známe; hlavně že ji doopravdy máme, že se ji snažíme poznat a že ji alespoň tušíme a máme se tak o co opírat. Podobně není asi až tak důležité, jak dalece přesně víme, co bude, ale je důležitější, že máme k čemu vzhlížet a k čemu směřovat. Z tohoto pohledu obdivuji vizionáře architekty a vizionáře meziplanetárních stanic, tvůrce fyzikálních teorií o vzniku vesmíru nebo teorií o mechanismech evoluce. Z téhož pohledu se naopak lehce usmívám nad diskuzemi o globálním oteplování či blížících se dobách ledových, čímž vůbec nechci snižovat význam klimatických změn a role člověka v nich. Zarputilost diskutérů-proroků je to, co mi vyvolává úšklebek na rtech.

 

Autor: Vladimír Blažek | sobota 4.12.2010 1:47 | karma článku: 10,46 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.